فهرست مطالب

رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی - پیاپی 52 (تابستان 1402)

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 52 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی یعقوبیان*، فضل الله باقرزاده، رسول حمایت طلب، داوود حومنیان صفحات 5-19
    مقدمه

    امروزه بحث تاثیر مهارت های روانی در اجرای مهارت های ورزشی اهمیت زیادی پیدا کرده است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و مقایسه آمادگی روانی شمشیربازان مرد تیم ملی ایران با شمشیربازان مرد نخبه جهان بود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق حاضر تجربی است. شمشیربازان تیم های ملی ایران و کشورهای مجارستان، آمریکا، روسیه، فرانسه و اوکراین جامعه آماری تحقیق را تشکیل دادند. نمونه های تحقیق 58 تن از شمشیربازان کشورهای منتخب بودند. به منظور سنجش مهارت های ذهنی شمشیربازان، از نسخه اصلی پرسشنامه اومست-3 و به منظور مقایسه مهارت های ذهنی ورزشکاران کشورهای مختلف آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمامی شمشیربازان مرد نخبه در مهارت های روانی پایه شامل اعتمادبه نفس، هدف گزینی و تعهد بیشترین نمرات را کسب کردند و کمترین نمرات به دست آمده مربوط به مهارت های بازیافت تمرکز، تمرکز و واکنش به استرس بود. همچنین بیشترین و کمترین امتیاز مهارت های روانی در این پژوهش به ترتیب مربوط به مهارت های روانی اعتمادبه نفس و بازیافت تمرکز بود. ورزشکاران روسی بیشترین امتیاز را در تمامی مهارت های روانی کسب کردند و شمشیربازان ایرانی کمترین امتیاز را در مهارت روانی واکنش به استرس به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق شمشیربازان در دو گروه مهارت روانی شناختی و روان تنی نسبت به مهارت های پایه تبحر کمتری دارند. شمشیربازان قدرت کمتری نسبت به مهارت روانی تمرکز، بازیافت تمرکز و واکنش به استرس داشتند. شمشیربازان ایرانی و غیرایرانی در مهارت های روانی، واکنش به استرس و بازیابی تمرکز ضعف بیشتری داشتند.

    کلیدواژگان: شمشیربازی، مهارتهای روانی پایه، مهارتهای روان تنی، مهارت های روانی شناختی، نخبه
  • زهرا فتحی رضائی*، الهام خداداده، سید حجت زمانی ثانی صفحات 21-33
    مقدمه

    شواهد پژوهشی حاکی از آن است که محیط عاملی مهم در بهبود تحول کودکان است. با این حال تحقیقات اندکی در جامعه کودکان روستایی در زمینه تاثیر فراهم سازی حرکتی بر توانایی های شناختی انجام گرفته است. ازاین رو هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط فراهم سازهای محیط رشدی کودکان روستایی در توانمندسازی کارکردهای اجرایی آنان بود.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر از نوع پس رویدادی به روش همبستگی بود که به صورت میدانی و با هدف کاربردی بودن انجام گرفت . جامعه آماری تحقیق، کودکان دبستانی 8 تا 10 ساله (با میانگین 9/10 سال) استان آذربایجان شرقی بودند و نمونه تحقیق، 93 نفر از این کودکان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و در تحقیق شرکت کردند. به منظور سنجش فراهم سازی رشد حرکتی در محیط خانه از پرسشنامه فراهم سازهای رشد حرکتی درشت و برای سنجش کارکردهای اجرایی از آزمون بریف استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های آزمون رگرسیون خطی چندگانه، بین فراهم سازهای رشد حرکتی و بازداری (0/042=P)  و نیز بین فراهم سازهای رشد حرکتی و آغازگری (0/008=P) در کودکان 8 تا 10 ساله، رابطه مثبت و معنا داری مشاهده شد. همچنین بر اساس یافته ها، بین فراهم سازهای رشد حرکتی اعم از تحریک کننده ها، محیط خانه و اسباب بازی های حرکتی و سایر مولفه های کارکردهای اجرایی رابطه معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، محیط زندگی کودکان عاملی مهم در پیش بینی مولفه هایی از کارکردهای اجرایی آنان است. بر همین اساس، پیشنهاد می شود که در دوران کودکی، به منظور بهبود کارکردهای اجرایی، کودکان در محیط های غنی تری (از لحاظ وجود فراهم سازهایی همچون اسباب بازی های حرکتی) قرار گیرند.

    کلیدواژگان: فراهم سازها، کارکردهای اجرایی، کودکان، روستا، محیط خانه
  • جواد نصیری، رسول زیدآبادی*، محمدرضا شهابی کاسب صفحات 35-49
    مقدمه

    رسیدن به سطوح بالای یادگیری حرکتی مستلزم یافتن ترکیب بهینه ای از متغیرها و روش ها است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تعاملی کانون توجه (درونی و بیرونی) و توع یادگیری (آشکار و پنهان) بر یادداری و انتقال مهارت پرتاب آزاد بسکتبال می باشد.

    روش پژوهش:

     48 دانش آموز پسر داوطلب به صورت تصادفی در چهار گروه یادگیری آشکار- توجه درونی، یادگیری آشکار - توجه بیرونی، یادگیری پنهان - توجه درونی، یادگیری پنهان - توجه بیرونی تقسیم شدند. در مرحله اکتساب گروه ها در 6 بلوک 10 کوششی  به تمرین پرتاب آزاد بسکتبال پرداختند. 24 ساعت پس از پایان مرحله اکتساب، آزمون یادداری و دو آزمون انتقال هر کدام در یک بلوک 10 کوششی اجرا شد. آزمون انتقال اول ده دقیقه بعد از آزمون یادداری در شرایط تحت فشار اجرا شد و آزمون انتقال دوم نیز، ده دقیقه پس از آزمون انتقال اول از فاصله 4 متری و زاویه 45 درجه اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در شرایط یادگیری آشکار، کانون توجه بیرونی و در شرایط یادگیری پنهان، کانون توجه درونی موجب یادگیری بهتر در پرتاب آزاد بسکتبال شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، اضافه بار شناختی شیوه یادگیری آشکار را از طریق ارایه دستورالعمل کانون توجه بیرونی تعدیل نمود. اما در شیوه یادگیری پنهان که به دلیل استفاده از قیاس، بار شناختی اندکی به حافظه کاری یادگیرندگان وارد می شود، می توان توجه آنان را به طرف خود مهارت و یا بخش هایی از بدن که درگیر اجرای مهارت است معطوف کرد و از مزایای کانون توجه درونی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اضافه بار شناختی، فرضیه پردازش هوشیارانه، یادگیری قیاسی، حافظه کاری
  • قمر مهری*، حسن محمدزاده، مالک احمدی صفحات 51-67
    مقدمه

    اختلال شنوایی، از انواع اختلالات حسی کودکان است که زمینه های جانبی زندگی روزمره کودکان و همچنین والدین را با مشکل روبه رو کرده است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر تمرینات حسی-حرکتی بر مهارت حرکتی ظریف و بهزیستی روان شناختی کودکان دارای اختلال شنوایی انجام گرفته است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش کاربردی و از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کودکان دارای اختلال شنوایی مرکز آموزشی ابتدایی استثنایی در شهر اردبیل است که برای شرکت در این آزمون آستانه شنوایی هریک از آنها با استفاده از دستگاه شنوایی سنجی آزمون شد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 20 نمونه در دو گروه کنترل (10نفر) و آزمایش (10نفر)، انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل مقیاس مهارت های حرکتی ظریف (PDMS)، و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی (SDQ) بود. پیش از مداخله هیچ آموزشی به گروه ها داده نشد. گروه آزمایش به مدت هشت هفته و هر هفته شش روز و هر جلسه 45 دقیقه تمرینات حسی-حرکتی را به صورت گروهی و با تقلید از حرکات مربی و تلاش برای هماهنگ شدن با گروه به صورت همزمان انجام دادند. گروه کنترل در فعالیت های روزمره شرکت کردند. از آزمون تحلیل کوواریانس برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    تمرینات یکپارچه حسی- حرکتی بر بهبود مهارت های حرکتی ظریف و بهزیستی کودکان تاثیر معناداری داشت و موجب ارتقای سطح هر دو عامل گشت. 

    نتیجه گیری

    شرکت در تمرینات حسی- حرکتی می تواند کمک شایانی در کاهش مشکلات حرکتی و روان شناختی کودکان کم شنوا داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات یکپارچه حسی حرکتی، مهارت های حرکتی ظریف، بهزیستی روانشناختی
  • سعید بحیرایی*، رحمان امیری صفحات 69-93
    مقدمه

    افراد با سندروم داون، دارای سطح فعالیت بدنی و آمادگی جسمانی پایین و شیوع بالایی از اختلالات اسکلتی- عضلانی هستند. هدف از این تحقیق، تدوین برنامه توانبخشی با توجه به مرور سیستم ها در عملکرد و ساختار بدنی این افراد است.

    روش پژوهش: 

    جست وجوی مقالات با تاکید بر «مرور سیستم ها» به عنوان پایه و اساس و با مرور کلی از «اثرات» که بر فعالیت های جسمانی تاثیر می گذارند، انجام گرفت. جست وجوها در پایگاه های اطلاعاتی پابمد، وب آوساینس، مدلاین، گوگل اسکالر، اسکوپوس با ترکیبی از کلمات کلیدی سندروم داون، عملکرد و ساختار بدن، شیوع اختلالات و فاکتورهای آمادگی جسمانی انجام گرفت. مطالعات با استفاده از معیارهای از پیش تعریف شده ورود و خروج انتخاب شدند. پس از بررسی و مطالعه مقالات توصیه هایی برای محتوا و ارایه یک برنامه تمرین بر اساس مرور متون استخراج شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج و مرور، برنامه تمرینی توانبخشی برای این افراد تدوین شد. برنامه توانبخشی ورزشی به حداقل تجهیزات نیاز دارد و می تواند به طور مستقل اجرا شود. همچنین به طور موثر به بهبود الگوهای راه رفتن، قدرت، ثبات، تعادل، هماهنگی، استقامت و مشارکت در فعالیت های هدفمند و با افزایش استقلال منجر شود. این برنامه تمرینی را می توان سه بار در هفته، حدود یک ساعت در هر جلسه اجرا کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تحلیل محتوا در عملکرد و ساختار بدنی منحصربه فرد فیزیولوژیکی، عصبی - عضلانی و سبک یادگیری افراد با سندروم داون، برنامه جامع توانبخشی ورزشی ارایه شده می تواند اختلالات حرکتی، فعالیت های عملکردی و مشارکت را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سندرم داون، توانبخشی ورزشی، عضلانی -اسکلتی، مرور سیستم ها
  • نیلوفر امامیان، علی شفیع زاده*، مسعود اعتمادی فر صفحات 95-112
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) از شایع ترین بیماری های خودایمنی التهابی مزمن سیستم عصبی مرکزی است که بر سیستم های حرکتی و حسی پایه برای کنترل تعادل در هنگام ایستادن و راه رفتن تاثیرگذار است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات حس عمقی بر تعادل، خستگی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به ام اس بود.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری پژوهش شامل زنان 20 تا 50 ساله مبتلا به ام اس با نمره مقیاس وضعیت شدت ناتوانی 1تا 4 و عضو انجمن ام اس شهر اصفهان بودند. از بین بیماران 30 داوطلب به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های هر دو گروه پیش از شروع برنامه تمرینی پرسشنامه های شدت خستگی و کیفیت زندگی بیماران ام اس را تکمیل و در آزمون مقیاس تعادل برگ شرکت کردند. گروه تجربی به مدت هشت هفته تمرینات حس عمقی را سه جلسه در هفته و به مدت60 دقیقه اجرا کردند و گروه کنترل در این مدت فعالیت های روزمره خود را انجام دادند. در پایان برنامه، آزمون های قبل تکرار شد. داده ها از طریق آزمون هایt مستقل و t زوجی و در سطح خطای 0/05 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در گروه تجربی پیش آزمون و پس آزمون تعادل، خستگی و کیفیت زندگی تفاوت معناداری داشت. همچنین مقایسه نتایج پس آزمون دو گروه تجربی و کنترل نشان داد تعادل و کیفیت زندگی تفاوت معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    در مجموع هشت هفته تمرینات حس عمقی تعادل بیماران ام اس را بهبود بخشید و کیفیت زندگی آنان را ارتقا داد، ولی بر کاهش میزان خستگی آنان موثر نبود. بنابراین استفاده از تمرینات حس عمقی برای بهزیستی بیماران ام اس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تعادل، حس عمقی، خستگی، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Ali Yaghoobian *, Fazlolah Bagherzadeh, Rasool Hemayattalab, Davood Homaniyan Pages 5-19
    Introduction

    Recently, the matter of the influence of mental skills on sports skills performance has become very important. The current research aimed to evaluate and compare the mental preparation of the male fencers of the Iranian national team and the elite male fencers of the world.

    Methods

    The current research method was experimental. The statistical population of this research included the fencers of the national teams of Iran, Hungary, America, Russia, France, and Ukraine. The research samples were 58 fencers from selected countries. To measure the mental skills of fencers, the original version of the Ottawa Mental Skills Assessment Tool (OMSAT-3) questionnaire was used. To compare the mental skills of athletes from different countries, the Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and Bonferroni's post hoc test were used.

    Results

    The results showed that all elite male fencers achieved the highest scores in foundation mental skills including self-confidence, goal setting, and commitment, and the lowest scores were related to refocusing, focusing, and stress control skills. Also, the highest and the lowest scores of mental skills in this research were related to self-confidence and refocusing skills, respectively. Russian fencers scored the highest in all mental skills and Iranian fencers scored the lowest in the stress control skill.

    Conclusion

    Based on the results of the research, fencers have less proficiency in two sub-skills of cognitive psychological and psychosomatic skills compared with the foundation mental skills. The fencers had lower strength in terms of the mental skill of focusing, refocusing, and stress control. Iranian and non-Iranian fencers were weaker in mental skills of stress control and refocusing.

    Keywords: fencing, Mental foundation skills, Mental psychosomatic skills, Mental cognitive skills, elite
  • Zahra Fathirezaie *, Elham Khodadadeh, Seyed Hojjat Zamani Sani Pages 21-33
    Introduction

    Research evidence indicates that the environment is an important factor in improving children's development. However, little research has been done in the rural children population regarding the effect of motor affordances on cognitive abilities. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between the developmental environment affordances of rural children and their executive functions enhancement.

    Methods

    The present research was an ex-post facto correlational study, which was conducted as field research with applied research purposes. The statistical population of this study was 8 to 10-year-old primary school children (Mean age = 9.10) of East Azerbaijan province from which 93 children were selected through random cluster sampling method as the study samples to participate in the study. To measure the motor development affordances in the home environment, the AGMDQ-1, and to measure the executive functions,  BRIEF test were used.

    Results

    Based on the results of the multiple linear regression test, a positive significant relationship was observed between motor affordances and inhibition (P=0.042) and between motor affordances and initiation (P=0.008) in 8 to 10-year-old children. Also based on the results, no significant relationship was observed between motor development affordances including stimulants, home environment and active toys, and other components of executive functions (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present research, children's living environment is an important factor in predicting the components of their executive functions. Accordingly, it is suggested that to improve executive functions during childhood, children should be in richer environments (in terms of the presence of affordances such as active toys).

    Keywords: Affordances, executive functions, Children, Rustic, home environment
  • Javad Nasiri, Rasool Zeidabadi *, Mohammad Reza Shahabi Kaseb Pages 35-49
    Introduction

    Achieving a high level of motor learning requires finding an optimal combination of variables and methods. This research aimed to investigate the interactive effect of the focus of attention (internal and external) and learning approach (explicit and implicit) on the retention and transfer of basketball free throw skills.

    Methods

    Forty-eight volunteer male students were randomly assigned to four Explicit Learning - Internal Attention, Explicit Learning - External Attention, Implicit Learning - Internal Attention, and Implicit Learning - External Attention groups. In the acquisition phase, the groups practiced basketball free throws in 6 blocks of 10 trials. 24 hours after the end of the acquisition phase, a retention test and two transfer tests were performed in a block of 10 trials for each test. The first transfer test was performed 10 minutes after the retention test under pressure conditions, and the second transfer test was performed ten minutes after the first transfer test from a 4-meter distance and a 45-degree angle.

    Results

    The results showed that in explicit learning conditions, the external focus of attention and in implicit learning conditions, the internal focus of attention led to better learning in basketball free throw.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, the cognitive overload of the explicit learning approach was moderated by providing the external focus of attention instructions. However, in the implicit learning approach, due to the use of analogy learning, little cognitive load is exerted on the learners’ working memory and it is possible to direct their attention to the skill itself or parts of the body that are involved in the execution of skill to achieve the benefits of the internal focus of attention.

    Keywords: cognitive overload, conscious processing hypothesi, Analogy Learning, working memory
  • Ghamar Mehri *, Hasan Mohammadzadeh, Malek Ahmadi Pages 51-67
    Introduction

    Hearing impairment is a type of children's sensory disorder that cause problems in the daily life of children and parents. This research aimed to determine the effect of sensory-motor training on fine motor skills and the psychological well-being of children with hearing impairment.

    Methods

    This applied research was a quasi-experimental type with a pre-test and post-test design. The statistical population included children with a hearing impairment from the elementary exceptional student education center in Ardabil City. To participate in this research, the hearing threshold of each student was measured using an audiometer. By using the convenience sampling method, 20 samples were selected and assigned to two control (N=10) and experimental (N=10) groups. The measurement tools included Peabody Developmental Motor Scale (PDMS) for fine motor skills and the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) for psychological well-being assessment. No training was given to the groups before the intervention. The experimental group performed 45-minute sessions of sensory-motor integration training for eight weeks and six days a week, by imitating the coach's movements and trying to coordinate with the group at the same time. The control group participated in daily activities. The analysis of the covariance (ANCOVA) test was used for statistical analysis.

    Results

    sensory-motor integration training had a significant effect on improving children's fine motor skills and well-being and cause improvement in the levels of both factors.

    Conclusion

    Participating in sensory-motor training can be of great help in reducing motor and psychological problems of children with hearing impairment.

    Keywords: integrated sensorimotor exercises, fine motor skills, Psychological well-being
  • Saeid Bahiraei *, Rahman Amiri Pages 69-93
    Introduction

    Individuals with Down syndrome often exhibit low levels of physical activity and physical fitness, as well as a high prevalence of musculoskeletal disorders. Therefore, this study aimed to develop a sports rehabilitation program based on the systems review of the body function and structure of individuals with Down syndrome.

    Methods

    Articles were searched with an emphasis on "systems review" as a basis and with an overview of "effects" that affect physical activities for people with Down syndrome. Searches were conducted in PubMed, Web of Science, Medline, Google Scholar, and Scopus databases with a combination of keywords related to Down syndrome, body function and structure, the prevalence of disorders, and physical fitness factors. Studies were selected using predefined inclusion and exclusion criteria. After reviewing and studying the articles, recommendations for the content and presentation of an exercise program were extracted based on the literature review.

    Results

    Based on the results and reviews, the rehabilitation exercise program was developed for these people. The sports rehabilitation program requires minimal equipment and can be implemented independently. It also effectively leads to the improvement of gait patterns, strength, stability, balance, coordination, endurance, and participation in purposeful activities with increased independence. This exercise program can be performed three times a week for about an hour per session.

    Conclusion

    According to the content analysis of the unique body function and structure of physiological, neuromuscular, and learning styles of individuals with Down syndrome, the presented comprehensive sports rehabilitation program can improve movement disorders, functional activities, and participation.

    Keywords: Down syndrome, Sports Rehabilitation, Musculoskeletal, Systems review
  • Niloufar Emamian, Ali Shafizadeh *, Masoud Etemadifar Pages 95-112
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is one of the most common chronic inflammatory autoimmune diseases of the central nervous system that affects the motor and sensory systems to control balance while standing and walking. This study aimed to investigate the effect of eight weeks of proprioceptive training on balance, fatigue, and quality of life of women with MS.

    Methods

    The statistical population of this research included 20- to 50-year-old women with MS and a total score of 1 to 4 on the Expanded Disability Status Scale (EDSS) that are members of the Isfahan MS Association. From this population, 30 volunteers were selected conveniently and assigned to experimental and control groups. Participants of both groups completed the Fatigue Severity Scale (FSS), Multiple Sclerosis Quality of Life-54 (MSQOL-54), and Berg Balance Scale (BBS) tests before starting the training program. The experimental group performed 60-minute proprioceptive training for eight weeks and three sessions a week, and the control group performed their daily activities during this period. After 8 weeks of training, both experimental and control groups repeated the previous tests. The data were analyzed using independent and paired t-tests at the significant level of 0.05.

    Results

    The results showed that there was a significant difference in balance, fatigue, and quality of life of the experimental group in the post-test compared with the pre-test (P<0.05). Also, the comparison of the post-test results of the two experimental and control groups showed a significant difference in the balance and quality of life of MS patients (P<0.05).

    Conclusion

    Overall, eight weeks of proprioceptive training improved the balance and quality of life of MS patients, but it was not effective in reducing their fatigue. Therefore, the use of proprioceptive training is recommended for the well-being of MS patients.

    Keywords: balance, fatigue, Multiple Sclerosis, Proprioception, quality of life